#19 Lars Hæhre: - Ikke driv med tvangsteaming
– Av og til så prøver vi å få folk som er en gruppe mennesker til å være et team. Å bruke ressurser og tid på det og det mener jeg er å bare sløse tid. Hvis de ikke har felles mål og ikke er avhengig av hverandre for å oppnå de målene, kall det for en avdeling eller en gruppe mennesker. Ikke driv det vi kaller for tvangsteaming!
Dette er en av utallige spennende innsikter i praten med Lars i episode 19 av Lederutviklingspodden.
Lars en av de ledende ekspertene på team og teamlederutvikling i Norge i dag.
Han har bakgrunn som psykolog og har blant annet jobba som klinisk psykolog tidligere. I dag jobber han som organisasjonspsykolog og da med spesielt fokus på team.
Når han jobber med team fokuserer han på 2 hovedkategorier; 1 fundamentet, eller de harde faktorene og 2 samspillet og kommunikasjonen, de myke ferdighetene. Aller først stiller han en diagnose ved å kartlegge nøkkelferdigheter i teamet.
– Hvis teamet skal bli bedre så må vi vite hvilke nøkkelfaktorer vi gjør det ganske bra på, som vi egentlig ikke trenger å jobbe med, og hvilke faktorer vi faktisk trenger å bli bedre på. Hvis du skal gjøre teamet ditt bedre så må du alltid starte med innsikt i ´hvor er vi hen nå?´, poengterer han.
Han mener at de fleste team ligger på 50 på en skala fra 1 til 100 og at mange team kan forbedre seg betydelig.
Når det gjelder nøkkelfaktorer for å bli bedre teamleder trekker han spesielt fram 2 faktorer
– Jeg tror det starter med noe veldig grunnleggende og det er en antagelse om at jeg kan bli bedre og at jeg kan utvikle meg. Uten det så mangler du troen på utvikling og da er du litt stuck før du begynner å springe.
– Også tror jeg også at evnen til selvrefleksjon, å se seg selv utenfra. ´Hva er det du gjør Lars som er bra, og hva er det du gjør Lars som med fordel kan bli bedre´, forklarer han.
Han trekker også fram evnen til å regulere egne følelser.
– Hvis du ikke er så god på det så kan du bli litt uforutsigbar for andre og det er nok noe de fleste bør trene på. Hvis man er noenlunde forutsigbar så hjelper det veldig på tryggheten i teamet, poengterer han.
Fra hans erfaring brede erfaring med å jobbe med lederteam ser han at de ofte strever med spesielt to aspekter
– Det ene er, når de argumentere og diskutere så er de ofte bedre på å argumentere for sin sak enn å lytte på andres innspill.
– Det andre jeg ser er at ofte så strever de med å ta beslutninger og kanskje spesielt når de er uenige, forklarer han
5. november 2024